Terwijl kunstmatige intelligentie (KI) de algemene wetenschap is die zich richt op de nabootsing van menselijke vaardigheden, gaat machine learning (ML) of automatisch leren om een leermachine.

Machine Learning staat voor de vaardigheid van een computer om de eigen prestaties te “leren” verbeteren en zo problemen op te lossen waarvoor hij niet geprogrammeerd was. 

ML dook voor het eerst op in 1951, maar het grote publiek maakte er pas in 1997 kennis mee toen de computer Deep Blue de wereldkampioen schaken, Gary Kasparov, versloeg. Sindsdien heeft deze wetenschap ons zaken bijgebracht zoals de zelfrijdende auto, stemherkenning, antispamfilters, ... Deze technologieën worden ook door innovatieve ondernemingen gebruikt om inbreuken op de beveiligingsvoorschriften en potentiële gevaren op te sporen.

Hoewel het menselijke brein slechts drie of vier dimensies kan opnemen, kennen de algoritmes van KI geen grenzen. Het gaat niet om een wetenschap die eigen is aan de sector en daarom zijn de mogelijke toepassingen van ML binnen de bouwsector dus breed. 
Wij zullen er hieronder twee van bespreken: generative design en beeldanalyse. 

Generative Design

Generative Design maakt het mogelijk om gebouwen te ontwerpen die de grenzen van de menselijke creativiteit overschrijden. Op basis van vastgestelde (geometrische, thermische, gedragsgerichte, ...) beperkingen, genereren algoritmes alle oplossingen die aan de criteria voldoen. De geperfectioneerde simulaties zorgen ervoor dat zo op risico’s ingespeeld kan worden en tegelijk de termijnen en kosten beperkt kunnen worden.  

Beeldanalyse

Een tweede toepassing die een enorme impact zal hebben op de bouwsector vinden we in de markering en beeldanalyse. De technologie kan gebruikt worden om gevaren op te sporen en te analyseren, om foto’s van een site te categoriseren en te klasseren... Ze kan zelfs gebruikt worden om personen te identificeren die de veiligheidsnormen overtreden.

Tal van mogelijkheden

Er zijn ook andere toepassingen zoals het sorteren van meldingen, de herkenning van ontbrekende materialen, de organisatie van documenten en zelfs het besturen van drones en machines. De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt.